Biografie

Christiaan van der Weij – een allround, ondernemend musicus – soleert, treedt op in diverse kamermuziek ensembles, presenteert educatieve kinderconcerten in een rijdende concertzaal, dirigeert verschillende orkesten en brengt zijn passie over met zijn eigen lespraktijk.

 

Met zijn nuchtere Friese kijk, bezieling en werklust, is hij een eigentijds lyrisch musicus die, met zijn gepassioneerde klankmenging en –nabootsing, toehoorders in vervoering brengt.  

 

Al op jonge leeftijd wordt Christiaan zijn talent herkent en wint hij eerste prijzen bij verschillende concoursen, waaronder het Wereld Muziek Concours en het Prinses Christina Concours. Bij laatstgenoemd concours maakte hij grote indruk wat beloond werd met de toekenning van de Publieksprijs, Laureatenprijs en de Moderne Muziekprijs. Tijdens zijn Bachelor degree bij saxofonist Johan van der Linden werd hij genomineerd voor de HKU-award, vanwege zijn ondernemende, kwalitatieve en vernieuwde kunsten.

 

Christiaan van der Weij heeft een unieke benadering van de saxofoon, wat het publiek verrast en ontroert. Zijn benadering werd geprezen door de jury, waarmee hij zijn Master examen met maar liefst vier saxofoons aflegde bij de internationaal befaamde saxofonist Arno Bornkamp aan het conservatorium van Amsterdam.

 

Christiaan heeft talrijke concerten gegeven in zowel binnen- als buitenland (o.a. VS, Singapore) en deelgenomen aan diverse festivals, radio- en tv opnames. Hij soleerde met diverse Hafabra en symfonie orkesten in Nederland, waaronder het beroemde ‘Concerto’ van de Russische componist Glazunov. Hij remplaceerde in het “Promenade Orkest” en het “Rotterdams Philharmonisch Orkest”. Christiaan volgde masterclasses bij Philippe Geiss (AT), Claude Delange (FR), Willem van Merwijk (NL), Otis Murphy (US), Vincent David (FR), Jan Schulte-Bunert (GE), Lars Mlekusch (CH), Hans de Jong (BE) en Walter van Hauwe (NL).

 

Christiaan zijn spel wordt geroemd om het ‘verhalende’ karakter en de gemoedelijke interactie met het publiek. Hij nam initiatief tot de ongebruikelijke samenstelling van viool, harp en saxofoon, “trio42”, met o.a. harpist Remy van Kesteren. Het verleggen van grenzen met zijn saxofoon behoort tot zijn doel en vormt daarmee een verrassing voor zijn toehoorders.

 

Momenteel vormt hij samen met de Nederlands-Russische pianiste Natalja Korobanjko “Duo Silencio” en is hij sopraansaxofonist van het Artex saxofoonkwartet. Naast het dirigeren van een tweetal orkesten, presenteert en musiceert Christiaan twee kinderproducties; de rijdende concertzaal van het Prinses Christina Concours, “de Classic Express” en “Het mysterie van het verdwenen geluid.”

 

Blijf op de hoogte van Christiaan via Twitter (CRvdWeij), Facebook Christiaan van der Weij of LinkedIn.

 Download mijn perskit